Konkurs „Kulinarne skarby Wielkanocy” został ogłoszony dla mieszkańców obszarów wiejskich województwa lubelskiego na opis i przepisy tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Celem konkursu było promowanie wieloletnich tradycji kulinarnych związanych z okresem wielkanocnym oraz zachęcenie lokalnej społeczności do przygotowywania potraw charakterystycznych dla świąt Wielkanocnych, którego organizatorem było Województwo Lubelskie.
Koło Gospodyń Wiejskich z Paszenek przygotowało „Żeberka wieprzowe pieczone pod przaśnym ciastem chlebowym„
Za ten przepis i prezentację znalazło się wśród 30 nagrodzonych potraw wielkanocnych. Potrawa została wykonana i opisana według starodawnej i tradycyjnej receptury kulinarnej. Jest to kolejny sukces Koła Gospodyń Wiejskich z Paszenek, które bierze udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych dla obszarów wiejskich województwa lubelskiego.
Składamy im serdeczne gratulacje, życzymy dalszych sukcesów kulinarnych i dziękujemy za kultywowanie tradycji kulinarnych naszego regionu.
Kulinarne Skarby Wielkanocy – wyniki konkursu - ZOBACZ
Gminny Ośrodek Kultury w Jabłoniu